Latest News

Ieder Vogeltje zingt zoals het gebekt is

Kolibrie reist met Condor naar God

Een mythe uit de Andes, Peru
Hervertelling door Heidi Muijen
Ontleend aan: Ross Heaven (2009). The Hummingbird’s Journey to God. Perspectives on San Pedro, the Cactus of Vision & Andean Soul Healing Methods. Winchster (UK)/ Washington (USA): O-books, pp. 14-21.

In oeroude tijden vermocht alleen Condor God te bezoeken. Diens enorme kracht en uithoudingsvermogen waren nodig de reis naar het paradijs langs zon, maan en sterren te kunnen maken.
Steeds waren de poorten tot het paradijs gastvrij open voor deze majesteitelijke vogel en ontving God de gebeden, gezangen en smeekbeden van zijn volk met genoegen. Daarbij durfde Condor God niet rechtstreeks in de ogen te kijken doch wendde hij zijn blik lankmoedig af.
Zodra hij terugkwam op aarde, vloog hij opnieuw dagelijks in kleine en grote ronden door het luchtruim om de vurige wensen van zijn volk te verzamelen en onder zijn verenkleed te bewaren voor zijn volgende opwachting bij God.

Vliegende vreugde – Colibri thalassinus[1]

In die rituele dans bracht Kolibrie verandering. In vurig verlangen God te ontmoeten vloog deze gevederde ziel van bloem naar bloem en snoof de goddelijke nectar op ― fladderend langs dit spoor naar de paradijselijke tuinen met levenswater en levensboom!
Op een dag, net toen de zon op haar hoogste punt in het Zenith stond, vloog Kolibrie niet naar de volgende bloem, maar recht omhoog naar Condor recht in diens enorme verenkleed!

In een cirkelende vlucht plukte Condor de verzengende hartekreten over afbrandend oerbos en kaalslag in de Amazone uit de lucht. Hoe die wanhoopskreten onder zijn rechteroksel te stoppen? Condor lette even niet op dat gekriebel bij zijn linkervleugel, waar Kolibrie zich vrolijk in nestelde.
Toen zij de paradijselijke tuin bereikten, slaakte Kolibrie een jubelkreet en vloog onder Condors vleugel vandaan. Eindelijk zag deze vliegende vreugde haar verlangen verhoord: zij vloog bovenop Gods troon!

“Welkom, kleintje, wat heb je me lang laten wachten!
Jij en jouw sterke drager zijn beide welkom hier.
Doordat jouw moed je verlangen opstookte tot het vuur van liefde deze reis te ondernemen, ben jij het aan wie ik mijn grootste geheim toevertrouw.”

En zo geschiedde.
Sindsdien dragen Condor met zijn toewijding en vleugelkracht en de blijmoedig dansende Kolibrie Gods wijsheid in hun ziel tot het einde der tijden.

Deze vogels inspireren angst en agressie, onderwerping en overheersing te overstijgen op vleugels van vreugde, trouw en liefdevolle verlangen. 

[1] Bron: Colibri thalassinus

Scroll naar boven