Latest News

Geen betere moeder dan een kat

Sharon Smallbone, tekst en foto’s
Vertaling Heidi Muijen en Joke Koppius

Hoewel ik al mijn dieren laat castreren, bleef ik jonge katten krijgen. Meestal van verdwaalde moeders, die ik niet tijdig kon vangen. Al liet ik de moeders soms steriliseren, meestal vond ik toch ergens verstopt een nestje jongen.

Poezen geven een eigen draai aan het moederschap. Er wordt wel gezegd dat er in het licht van verwaarlozing

“geen betere moeder dan een kat is”

Toch ben ik getuige geweest van opmerkelijk moederschap.

Zelena

Pixie & Zelena

Zelena, de boze heks van het westen, beschermde haar baby’s fel. Ze voedde zich uit de vuilnisbak bij mijn huis en bedacht toen dat er op mijn balkon vast goede kattenkoekjes zouden zijn. Als stamgast liet zij haar aanwezigheid vanaf het eerste moment voelen. Ze haalde uit naar elke kat die bij haar in de buurt durfde te komen. Zodra ze zich naar binnen had gewerkt, kregen de honden hetzelfde begroetingsritueel te verduren.

Ze had een uitgekookt prinsessengedrag. Ze kon dan een tiran naar de andere dieren zijn, mij toonde ze alleen haar zachtaardige en charmante kant en incasseerde haar aaien en knuffels. Na buiten de koekjes te hebben bemachtigd, volgde ze de andere huiskatten naar meer comfort in huis. Ze siste uit het keukenraam en het kattenluik en gedroeg zich zo angstaanjagend dat de andere dieren tegen haar aanwezigheid geen bezwaar maakten. Ze had zich van haar ereplek binnen verzekerd.

Vervolgens leerde ze haar katjes op het balkon te komen eten. Geloof me, geen hond zou hen daarmee lastig vallen. Uiteindelijk trokken ook zij het huis in. Maar ze hadden ook een aardje naar hun vaartje, want ze groeiden uit tot echte bangerikken en werden veel gepest toen ze zich aan Zelena’s bemoedering ontworsteld hadden.

Molly

Molly, Monty, Ella, Timmy & Ginger

Rond dezelfde tijd had Molly ook een nestje met jongen, maar zij pakte het allemaal heel anders aan. Molly bracht de zomer meestal in een nabijgelegen dierenhotel door. Toch vulde ze haar dieet uit de vuilnisbak aan op mijn balkon. In de winter kwam ze gewoonlijk bij mij in huis.

Molly was sereen en waakzaam, doch veel minder openlijk beschermend dan Zelena. Dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom haar jongen tot zelfverzekerde en relaxte katjes uitgroeiden. Ze was echter een fantastische moeder en nadat ze haar drie kleintjes van een plek in huis had verzekerd, ging ze terug naar het dierenhotel en kwam terug met een jong uit haar vorige nest. Ze vleide zich behaaglijk in de kattenmand in de keuken samen met haar vier baby’s.

Gizmo

Ondertussen verhuisde mijn moeder naar Kefalonia en maakte er een gewoonte van katjes van de straat te plukken om ze te redden. Ondanks haar goede bedoelingen was ze niet opgewassen tegen de snelle kleine dieren, die onder haar voeten doorschoten en met hun naaldscherpe klauwen tegen haar opklommen. Uiteindelijk haalde ik ze dan op en voegde ze toe aan mijn eigen menagerie.

Gizmo was een van die katjes. Ze was vrij klein, erg jong om zonder moeder te zijn en helemaal uitgemergeld. Eenmaal in mijn huis at ze goed, ze fleurde op en kon de wereld aan.
Op een avond kwam Molly via het kattenluik binnen. Haar drie jongste katjes begonnen te krijsen omdat ze wisten dat ze melk kregen.
Ook Gizmo was buiten zichzelf en in razernij.
Het katje Ella was niet onder de indruk en negeerde Gizmo. Molly evenwel maakte ruimte en verheugde zich haar samen met de anderen te verzorgen.

Fatty

En was er Fatty. Zij was de eerste kat die ik officieel in Kefalonia adopteerde. Ze was een echte broedmachine, ze kreeg een paar nestjes voordat ik haar kon laten steriliseren.
Zij was echter een veel praktischer moeder dan Zelena en Molly. Ze droeg haar steentje bij: ze maakte ze schoon, ze voedde hen en vond een goede veilige plek om te wonen.
Toen ze evenwel groot genoeg waren om op eigen benen te staan was ze ermee klaar.

“Goed zo kinderen, ga zo door.”

Laki, een van de katjes uit haar laatste nest, ging naar het hotel waar ik werkte. Daar woonde Fatty zo’n beetje de hele zomer, klampte zich vast aan de toeristen en kreeg veel luxe eten. Op een dag zag kleine Laki zijn moeder voorbij lopen en rende opgewonden naar haar toe, miauwend van verrukking. Fatty gaf hem een ​​draai om de oren en liep door.

Ik denk dat je dit (z)ware liefde kunt noemen.

Scroll naar boven